Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   România, tot mai aproape de…

România, tot mai aproape de Euro

Romania a facut un pas inainte in adoptarea monedei euro, prin implementarea unor sisteme de plati adaptate standardelor europene, TARGET2, a anuntat Banca Nationala a Romaniei. Acesta este primul sistem de plati in euro din Romania, avand 23 de participanti (22 institutii de credit si BNR), se arata intr-un comunicat al bancii centrale, remis Ziare.com.

Sistemul TARGET2 (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system) a fost operationalizat la 19 noiembrie 2007 si este furnizat de Eurosistem (Banca Centrala Europeana si bancile centrale nationale ale statelor care au adoptat moneda euro), sub responsabilitatea Consiliului guvernatorilor al Bancii Centrale Europene. Platforma tehnica a sistemului este operata, in numele Eurosistemului, de trei banci centrale nationale, respectiv Banca d’Italia, Banque de France si Deutsche Bundesbank.

BNR este cea de-a 24-a banca centrala nationala care se conecteaza la sistemul TARGET2, din cele 28 banci centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale (inclusiv Banca Centrala Europeana).

Sistemul este utilizat pentru decontarea operatiunilor bancilor centrale (inclusiv a operatiunilor de politica monetara ale Eurosistemului), a transferurilor interbancare de mare valoare in euro, precum si a altor plati in euro. De asemenea, prin sistem se deconteaza si transferurile de fonduri aferente sistemelor auxiliare (sisteme de plati si sisteme de compensare-decontare a operatiunilor cu instrumente financiare).

Sistemul asigura procesarea in timp real a platilor si decontarea in conturi deschise la bancile centrale, cu finalitate imediata.

Desi implementarea unei componente nationale a sistemului TARGET2 reprezinta o obligatie doar pentru statele membre care adopta moneda euro, Banca Nationala a Romaniei a decis, in luna ianuarie 2010, conectarea comunitatii nationale la TARGET2 inainte de adoptarea monedei euro. Decizia a fost motivata, in principal, de interesul manifestat de comunitatea bancara nationala si de operatorii sistemelor de plati de retail si ai sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare pentru implementarea la nivel national a unei infrastructuri eficiente de procesare, intre banci, a transferurilor de fonduri in euro. In subsidiar, aceasta decizie a urmarit si asigurarea conditiilor necesare pentru adoptarea monedei euro.
ziare.com